Tikves wijn

Ik hou van wijn. Ik vind wijn gezellig, wijn zit vaak in een mooie fles en wijnglazen zijn ook prachtig. Of overdrijf ik nu?
Jaren geleden maakte ik kennis met Tikves wijn. Tijdens een proeverij in het sfeervolle restaurant. Natuurstenen muren, grote haard, mooie bar, glas in lood, houten deuren en aardig personeel. Eerst een rondleiding gehad door de fabriek. Super schoon, professioneel en georganiseerd. Tikves is de grootste wijnproducent van de Balkan en is zeer vooruitstrevend op meerdere vlakken.

En toen…kwam de wijn…en het eten…en was ik verkocht. Nu, jaren later, na de succesvolle verkoop aan bekenden en bekenden van bekenden, ben ik er klaar voor deze heerlijke wijn wereldkundig te maken. Van die dingen die te mooi zijn om voor jezelf te houden? Dit is er een van. Wijn van topkwaliteit voor een geweldige prijs. Maar dat is niet alles. De wijn van Danovino heeft een mooi verhaal. Mijn missie is iedereen die een glas proeft of nieuwsgierig is naar iets nieuws op wijngebied, het verhaal mee te geven.

Macedonië

Het verhaal begint met het land Macedonië. Vroeger goed bekend onder de Nederlanders als vakantieland. Vooral het meer van Ohrid trok veel Nederlandse toeristen. Tijdens de Balkanoorlog bleef hier weinig van over. Macedonië heeft het nog altijd moeilijk. Het verschil tussen arm en rijk is er groot. Steeds meer jongeren met een goede opleiding trekken het land uit, op zoek naar een andere bestemming waar ze hun talenten wel kunnen benutten. Jammer, want er is talent nodig om het land sterk te maken. Danovino heeft een samenwerking met Microdonia. Een deel van de opbrengst van iedere fles wijn, stroomt rechtstreeks de kas van Microdonia in. Het geld wordt geïnvesteerd in projecten in Macedonië. Hier ben ik enorm trots op. Vooral omdat mijn vader dit ter plekke begeleidt, zodat we zeker weten dat het goed terecht komt. Op de site van Microdonia is te zien welke bedrijven al door Microdonia zijn ondersteund. Op dit moment hebben 20 gezinnen dagelijks baat bij de hulp. Een prachtig resultaat!

Macedonië is een mooi land, met veel natuur. Alles is nog vrij toegankelijk, dus je kunt optimaal genieten van de natuur. Het land van de boeren wordt met het hele gezin bewerkt. Na de oogst wordt het waar verkocht op de markt. Op deze manier leven veel mensen in Macedonië. Hard werken, alles zelf doen, maar ook elkaar helpen als het nodig is. Macedonië heeft een landklimaat. Voorjaar is daar ook echt voorjaar en de zomers zijn heet, koude winters, maar altijd zon! In Macedonië schijnt 265 dagen per jaar de zon. Daarnaast ligt het op dezelfde geografische lijn als de Bordeaux. Het land is dan ook uitermate geschikt voor wijnbouw.

Wijnbouw in Macedonië

Wijnbouw is de Macedoniërs niet onbekend. Hier leeft een eeuwenoude wijntraditie. De laatste jaren is men weer gaan investeren in het produceren van kwaliteitswijn. En dat is gelukt. De wijnen uit Macedonië sijpelen langzaamaan door Europa in. Er komen druifsoorten voor die je nergens anders ter wereld vindt. Niet zo gek dus dat Tikves ieder jaar weer tientallen keren in de prijzen valt.

Naast de eigen investeringen die ze gedaan heeft, krijgt Tikves ook hulp. En niet zomaar hulp. Philippe Cambie adviseert het wijnhuis sinds 2009. Hij heeft ze geholpen de wijnen naar een hoger plan te tillen. Zeer succesvol, want diverse wijnen van Tikves zijn, met 96, 97 en zelfs 98 punten, uitmuntend beoordeeld door dé wine advocate Robert Parker.

Bijzondere wijnen

Alle druiven in de wijnen die bij Danovino verkrijgbaar zijn, zijn handgeplukt én geselecteerd. Alleen de allerbeste druiven worden in de wijn verwerkt. De wijn kopen we rechtstreeks bij de fabrikant in, zodat je gegarandeerd de laagste prijs van Nederland betaalt. Wijn van absolute topkwaliteit, voor een normale prijs.

Danovino

Tot slot nog even dit: ik ben Daniëlle. De wijngenieter achter Danovino. Mijn moeder is Macedonische, vandaar mijn binding met het land. Mijn ouders vertoeven de meeste tijd in Macedonië en ik zoek ze graag op. Ik schrijf graag en ik drink graag wijn. Blij dat ik het nu kan combineren. Om er wat zinnigs over te kunnen zeggen, heb ik een intensieve cursus gevolgd en ben ik nog lang niet uit geleerd. Er is zoveel over wijn te zeggen en te schrijven. Mijn idee is om dit op een toegankelijke manier te doen, zodat het voor iedereen die zweeft tussen startende wijndrinker en vinoloog, te begrijpen is. Mij zul je niet horen over “betoverende geuren van vlierbloesem, subtiel huwelijk van zoethout en kaneel”. Als je weet waar je over praat, vast erg beeldend, maar ik weet zeker dat er veel meer mensen zijn zoals ik zelf. Mensen die het leuk vinden om over wijn te praten, er meer van te weten, maar vooral van te genieten. Als ik daarin een bijdrage kan doen, is een deel van mijn missie geslaagd.

over-danovinco

Persoonlijk contact?

    (* = altijd invullen)

    Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy en Voorwaarden gelden. Uw gegevens worden versleuteld verstuurd.

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

    Drink je graag wijn en ben je op zoek naar nieuwe smaken, informatie over welke wijn bij welk gerecht, zonder in termen als afdronk, mondgevoel en aroma’s te vervallen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
    Wij gaan zorgvuldig met je e-mailadres om en versturen geen ongewenste mail/spam.