Vakantie op Balkonia

Deze keer vertel ik je meer over het proefpakket van Danovino, een nieuw sterk verhaal uit de Balkanfamilie en door alle enthousiaste reacties ook weer een recept!

Proefpakket wijn

Omdat René en ik de enige orderpickers van Danovino zijn en we dagelijks gaan voor die 10.000 stappen, mag je bij Danovino je eigen wijnpakket samenstellen. Je hoeft dus niet perse 6 flessen van 1 soort te bestellen. Bij Danovino is het altijd mix en match. Daarnaast hebben we proefpakketten, waarbij wij het pakket voor je samenstellen voor een mooie prijs: 49,95

Vroeger heette dit een proefdoos, daar kreeg ik wat reacties op dus we hebben het omgedoopt naar proefpakket 😉

Vakantie op Balkonia

Vroeger gingen we ieder jaar op vakantie naar Macedonië. Vliegen was toen nog onbetaalbaar dus we stapten met zijn vijven in de rode Passat van mijn vader. Heeft ie die nog steeds? Ja hoor, hij kreeg iedere paar jaar een nieuwe, maar mijn pa houdt niet van veranderingen dus die koos gewoon het nieuwe model van de Passat en dan lekker weer in het rood. Zijn laatste rode bolide rijdt nog steeds heen en weer van het huis van mijn ouders naar de dierenstal en heeft inmiddels bijna 600.000 kilometer op de teller.

Vroeger had je geen airco in de auto, dus wij knelden een handdoek tussen het raam voor wat schaduw. Meer terugkerende events in de auto onderweg naar Macedonië en de reis in cijfers:

 • 2 keer per reis trokken we elkaar de haren uit het hoofd op de achterbank
 • 1 keer per reis draaide mijn moeder zich hiervoor om, kwam uit de gordel, en greep in
 • in 40% van de gevallen was de ruzie al over op het moment dat we haar gordel open hoorden klikken
 • 5 keer per reis werd er iemand wagenziek. Ik wil mijn ouders altijd nog een keer vragen hoe het kwam dat dit 5 keer als een verrassing kwam…
 • 3 minuten per plasbeurt. Pa liet de auto draaien om geen tijd te verliezen
 • 7 CD’s pasten er in de CD wisselaar in de kofferbak, alle 7 Nederlandstalig
 • 1 persoon in de auto vond dit mooie muziek
 • 6 stripjes Primatour kocht mijn moeder. Dit hield geen wagenziekte tegen, maar zorgde voor een prima tour door de bergen omdat wij in slaap vielen van die pillen
 • 2800 kilometer legden we af in 3 dagen
 • 0 hotels gezien in die tijd
 • 10 uur lang een hemelse bootreis van Italië naar Griekenland met bed, bad en brood
 • 6 uur lang zat ik met mijn vader op het dek te wachten tot we de lampjes aan land niet meer konden zien

Niets hiervan is gelogen.

Eigenlijk wilde ik wel gewoon slapen op de boot, want het was het enige moment tijdens die reis dat je voeten op gelijke hoogte met je hoofd kwamen. “Nee, Daan de lampjes zijn bijna weg en dan gaan we slapen.” Maar de lampjes gingen volgens mij niet weg. Tegen de tijd dat dat gebeurde werd het bijna licht voor mijn gevoel.

Deze reis klinkt misschien wel als een hel, maar het is een van mijn favoriete jeugdherinneringen. Want nu snap ik wel dat papa niet wilde slapen, terwijl hij van ons allemaal natuurlijk het meest gesloopt was! Nu snap ik heel goed dat je met je dochter zo wilt blijven zitten, nu ze nog zo klein is, jij haar wereld bent en de tijd zo gigantisch hard gaat. Dus ga jij dit jaar ook niet op vakantie, doe dan wat ik doe en put uit wat je al hebt meegemaakt.

En cijfer jezelf niet weg he: om de fantasie wat te prikkelen schenk je er een glaasje wijn bij in, ook niet onbelangrijk.

Recept kip met rijst

Ze is weer thuis en we zijn weer enorm verwend op culinair gebied. Afgelopen tijd maakte Bibi naast stamppot rauwe andijvie bij 30+ graden (super lekker hoor mam!) ook deze schotel voor ons. Ik heb hem zelf ook vaak gemaakt en vind het vooral makkelijk als er veel mensen blijven eten. Iedereen vindt dit lekker!

Nodig
– kippenpootjes, zoveel als je er kwijt kunt
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 winterpeen (geraspt)
– 350-400 gram rijst (ik gebruik hiervoor risotto rijst)
– 100 ml droge witte wijn. Hiervoor gebruik je natuurlijk niet die lekkere special selection wijn, die schenk je in een glas voor tijdens het koken en bij het eten. Je hebt vast nog ergens een kerstpakket wijn     staan.
– krulpeterselie, niet die platte dus

De kippenpootjes doe je in een grote pan, ruim in het water. Voeg een half ui toe. Deze hoef je niet helemaal in stukjes te snijden, het gaat erom dat de smaak in de bouillon trekt. Breng het water aan de kook en laat zachtjes koken tot de kippenpootjes gaar zijn.

Zeef de bouillon en houd de kip apart. De bouillon gebruik je straks om de rijst in te koken.

Snij de andere helft van de ui in stukjes en pers de knoflook. Bak in een wok of koekenpan tot het glazig is. Voeg de rijst toe en roer om tot ook de rijst glazig wordt. Doe nu de wijn erbij en roer om tot de wijn verdampt is. Voeg steeds een beetje (soeplepel) bouillon toe en wacht tot het is opgenomen door de rijst. Na 10 minuten voeg je de wortel toe. Na 15 de krulpeterselie. Die heb je dan natuurlijk al fijn gesneden. Wanneer de wortel en peterselie zacht zijn en je rijst is gaar dan kan de rijst in een ovenschaal. Voeg nog wat bouillon toe, zodat de rijst niet uitdroogt. Niet teveel, want het gerecht hoeft maar 5 minuutjes in een voorverwarmde oven op 220 graden. Leg de kippenpootjes op de rijst en bestrooi met wat zout en peper.
Haal het gerecht uit de oven wanneer er een mooi bruin korstje op zit en de bouillon volledig is opgenomen en verdampt.

Super toevallig heb ik hier een heel lekker wijntje bij

Bedankt voor het lezen, een hele fijne vakantie gewenst en hopelijk tot snel!

Groet,
Danielle