Een goddelijke combinatie. Ik ken mensen in mijn zeer nabije omgeving die geen kaas lusten… wat een gemis in je leven denk ik dan. Ken daarentegen bijna geen mensen die geen wijn lusten… want wijn past bij vele gelegenheden. Al zouden de niet-echt-wijndrinkers ‘s avonds voor hun plezier niet snel een fles opentrekken, in een restaurant passend bij een gerecht, op een feestje of meedoen aan een gezellige proeverij kan al snel! Ook al ben je zelf geen wijndrinker, bijna iedereen heeft wel wat wijn in huis voor het geval je bezoek krijgt. Een flesje wijn met wat kaas erbij maakt al het feest compleet.

Welke kaas past bij welke wijn?

In het plaatje horend bij deze blog kun je al wat inspiratie op doen. Over het algemeen geldt hetzelfde als bij wijn en spijs: heb je een volle, pittige wijn, dan kan kun je daar ook volle, pittige kaas bij eten. Heb je een mildere wijn, zonder al teveel poespas, eet daar dan geen blauwader kaas bij. Van de smaak van de wijn blijft weinig over en dat moet je natuurlijk niet hebben. Andersom ook niet. Laten we eerlijk wezen, je pakt niet bij ieder stuk kaas een ander glas wijn dat doe ik zelf ook niet. Wat je wel kunt doen is een aantal kaasjes samenstellen die onder dezelfde “categorie” vallen en dan: experimenteren maar! Proef bij je wijn van iedere kaas een stukje en ervaar wat het beste past. Bij welke kaas en wijn blijven beide smaken het beste overeind?

Kaasplankje en wijn

Wil je toch verschillende kazen proeven en daar een wijn bij serveren kies dan voor een zachte witte of een soepele rode wijn.Ontdek je eigen voorkeuren en probeer eens wat uit: een zoete witte wijn bij een schimmelkaas is heerlijk!

Alle weergegeven Classic wijnen zijn bij AlbertHeijn Offerein De Weide en Nije Nering.