Ben je gek op wijn, maar sta je nog ver van de betoverende geuren van citrus, gemaaid gras, buxus en honing, knik jij ook instemmend als er gesproken wordt over een gemiddelde afdronk en een strak mondgevoel? Ondertussen hard hopend dat je niet vragend aangekeken wordt: wat vind jij van deze wijn?

Dan hebben jij en ik wat gemeen.

Ik heb besloten mij te gaan verdiepen in de wondere wereld van wijn. Ik drink graag wijn en hanteer een niet al te hoge drempel om het glas te heffen. Wat begon met een overheerlijk, mierzoet, uit kartonnen tetra pak zoete, witte wijn, mondde uit in een kritischere smaak na een proeverij bij een wijnhuis in Macedonië: Tikves. Ik leerde wat een feestje het is om de juiste wijn bij lekkere gerechten te drinken, hoeveel leuker het wordt wanneer je het verhaal achter de wijn leert kennen en keerde de Liebfraumilch de rug toe, bedankt voor alle mooie jaren.

Wijn is een emotie, een sprookje. Er is zoveel over te zeggen, maar aan emoties en ervaringen valt niet te tornen. Zoek je favoriete wijn maar eens op Google. Je komt zeer uiteenlopende recensies tegen, maar een ander bepaalt niet wat jij lekker vindt. Daarnaast is het lastig te volgen, want ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wat is het verschil in geur bij een zwarte bes, vlierbes, aalbes? Ik kan ze waarschijnlijk bij het zien niet eens van elkaar scheiden… Het verschil tussen rood en zwart fruit daarentegen is veel makkelijker waarneembaar. Wat mij betreft houden we het simpel, toegankelijk voor iedereen die graag wijn drinkt en er iets meer van wil weten. De kennis over wijn wordt naar mijn idee, voor mensen zoals ik, teveel omschreven in het Vinoloogs.

Volg mij in mijn ontdekkingsreis en onderweg draag ik over wat ik leer op een begrijpelijke manier. Leer welke wijn bij jou past, op welk moment en bij welk gerecht en hapjes. Ook zoiets: deze wijn schreeuwt om een stuk hertebiefstuk, gekonfijte uitjes en 4,5 uur gegaard draadjesvlees. Klopt allemaal, maar wat als dit ook niet op jouw wekelijkse menu staat en je ook heel tevreden bent met een stukje gebakken vis en groenten of een zoetzuur wokgerecht?

Welkom bij Danovino. Nuchter over wijn. Lees je mee?