Terroir wijnen bij Danovino

Nu de nieuwe lichting wijn binnen is gekomen hebben we terroir wijnen toegevoegd aan het assortiment. Wat is het precies en wat is het verschil met “gewone” wijn? De meningen zijn hierover verdeeld en als je leest op internet geeft iedereen zijn eigen interpretatie.

Terroir wijn

Wat vaststaat is dat een terroir een gebied is. In Macedonië heeft Tikves wijngaarden in twee terroirs: Bela Voda (letterlijk:wit water) en Barovo. Het zijn prachtige gebieden die door hun ligging uitermate geschikt zijn voor wijnbouw. Ligging betekent hier letterlijk de plek, maar ook de bodem en het klimaat zijn van grote waarde wil je een goede terroir wijn maken. Een ander ding is ook zeker: je wilt de smaak van het terroir laten terugkomen in de wijn. En daar zijn de boeren op deze plekken dagelijks hard mee bezig.

Niet alles heb je in de hand en gezien het feit dat ook het weer een grote rol speelt, komen de terroir wijnen niet ieder jaar uit. Alleen bij goede jaren wordt er productie gedraaid.

Barovo

Verborgen in de diepte van de berg Kozuf, op een hoogte van 600 meter, is Barovo de plek waar de warmte van de Egeïsche zee en de koelte van de bergtoppen samenkomen. De zomers zijn lang, maar fris en de lucht is schoon. De frisheid en luchtvochtigheid brengen een goede balans in de druiven op stokken van gemiddeld 35 jaar oud. Dit alles biedt een perfecte basis voor deze premium wijn van Barovo.

Bela Voda

Gesitueerd op een heuvelachtige locatie, onder invloed van het Mediterraanse klimaat en de zachte wind vanaf de Vardar, is Bela Voda een gebied met geweldige omstandigheden voor wijnbouw.

Op beide terroirs worden inheemse druifsoorten aangeplant, in combinatie met de Macedonische bodem, zon, frisse wind van de rivier de Vardar en de koelte van de bergen, zijn ook dit unieke wijnen en dus niet te vergelijken met andere wijnen.

Bij Danovino wederom de laagste prijs van Nederland! Probeer ze eens uit, combineer, vergelijk, observeer, experimenteer, bewaar, maak soldaat en bovenal….GENIET!