Gezond ouder worden met wijn?!

Rode wijn is goed tegen een hoge bloeddruk, wijn helpt ontspannen,  a glass of wine a day ceeps the doctor away versus alcohol is slecht, van witte wijn word je dik en met meer dan 2 glazen op een dag val je onder een categorie waar je liever ook niet openlijk voor uitkomt.

Ik weet niet wat waar is. Ik ben geen dokter en ik vind dat overal wel iets voor te zeggen is. Vooral voor: alles met mate.

Hoe denk jij over wijn en gezondheid?

Nou spuug ik zelf natuurlijk ook niet bepaald in een glas wijn en zijn er heus momenten waarop ik denk…misschien is een kop thee beter. Bij een wijnproeverij wordt mij gevraagd hoeveel glazen per week ik drink en haalt men opgelucht adem als ik zeg dat ik ook wel eens op maandagavond een fles opentrek. Het idee dat een ander het ook doet, maakt het voor jezelf goed. Dat trucje pas ik zelf ook wel eens toe.

250 jaar wijnervaring

Een tijdje geleden was ik als gastdocent uitgenodigd bij een groep wijn- en spijsgenieters. Mensen van rond de 80 jaar die al meer dan 25 jaar om de maand met elkaar uit eten gaan en nieuwe wijnen proeven en beoordelen. Via mijn docente van Het Wijninstituut werd ik gevraagd met de Tikves wijnen te komen, omdat je na 25 jaar het gros wel een beetje gehad hebt. Spannend… mensen met zoveel proefervaring de bijzondere smaken van Macedonië voorschotelen.

Ik mocht aanschuiven aan tafel en meegenieten van al het lekkers dat voorbij kwam. Tussendoor vertelde ik over onze wijnen en waar ik me zoal mee bezig hou. Ik zit naast een dame die samen met haar man al lang lid is van de club. Ze vraagt me het hemd van het lijf en vertelt over haar leven. Zo gek op wijn, reizen en gezellige uitjes met haar man, maar sinds 5 jaar getroffen door een nare ziekte die dit alles bemoeilijkt. Ze slikt medicijnen en mag eigenlijk niet veel wijn meer drinken. Dat doet ze dan ook niet, maar ze proeft ze allemaal voorzichtig met één kleine slok. Ondertussen wordt er gesproken over het feit dat het alweer een jaar geleden is dat een van de dames afscheid heeft moeten nemen van haar man. Ze vertelt me nog iedere avond een wijntje te drinken bij zijn foto, waarop hij een glas vasthoudt. Dan proost ze op het mooie leven dat ze hebben gehad samen.

Een wijze les

Op eens vraagt een van de heren een momentje aandacht en vertelt over de moeilijke tijd die hij heeft moeten doorstaan en dat hij zo blij is er weer bij te zijn. Hij leest een stukje voor uit een leuk boek over wijn. De strekking is dat de schrijver van het boek een zeer goede fles wijn heeft gekregen die nu 150 keer meer waard is dan toen hij hem kreeg. Of de fles nu echt 150 keer lekkerder zou smaken? De schrijver was ervan overtuigd, want hij zou hem bewaren voor het juiste gezelschap… De man kijkt op uit het boek, naar de mensen aan tafel en zegt dan dat dit exact omschrijft hoe hij de avonden in deze groep ervaart.

Wat mooi onder woorden gebracht en wat een rijkdom dat deze mensen dit al die jaren samen doen. Lief en leed delen, praten over wat geweest is en nog komen gaat, onder het genot van een goed glas wijn. De eerst volgende keer dat ze een Macedonisch wijntje drinken, denken ze terug aan deze avond. Ik denk sindsdien vaak terug aan dit bijzondere gezelschap en de les die ik daar geleerd heb: dít is wat mij betreft gezond ouder worden met wijn. Geniet van ieder glas (met mate) en de fijne mensen om je heen.