Vinoloog Mark Bergevoet proeft en beoordeelt wijn van Danovino

Via via komt ons verhaal van de Macedonische wijn in de uiterste hoeken van het land terecht. Zo ook  bij een vinoloog in ’s Heerenberg, waar het grootste kasteel van Nederland staat. Nederland? Op het randje, om er te komen gingen we een klein stukje de Duitse grens over en kwamen we weer terug in Nederland.

Cafe Heeren Dubbel

Via een lid van de Microdonia groep komen we op 17 augustus terecht op het prachtige kasteel in ’s Heerenberg. Hij had hier gegeten en heerlijke wijnen geproefd: “Wij doen ook in wijn, uit Macedonië. Zou je die eens willen proeven?” De eigenaar van het restaurant en tevens vinoloog, Mark Bergevoet, was zeker benieuwd. Hij is al jaren buiten de bekende wijnlanden op zoek naar onontdekte wijnen. En zo geschiedde. Maar welke wijn neem je mee naar een vinoloog, iemand die al ontelbaar veel wijnen heeft geproefd van zeer uiteenlopende kwaliteit? Ik was benieuwd naar zijn oordeel over mijn persoonlijke favorieten, de inheemse wijnen, de nieuwe… Liefst had ik ze allemaal meegenomen, maar na zorgvuldig overwegen hebben we een selectie van 6 wijnen gemaakt.

In de koelbox

Op de bewuste dag de gekoelde wijnen in de koelbox mee in de auto: 1,5 uur rijden met lichte spanning in de schouders. Eenmaal aangekomen werden we warm onthaald in het prachtige restaurant in het eveneens prachtige kasteel. Alles ademde geschiedenis en vakmanschap. Koelboxje weggemoffeld onder een tafeltje, wijnen uitgestald, ontkurkt (zul je net zien….ging goed!) en ingeschonken. Mark stak direct van wal en was enorm positief verrast. Vooral de Chardonnay Oak edition, Cabernet Franc en Vranec deden zijn ogen fonkelen en vervulde ons van trots, alsof we de wijn zelf hadden staan maken. Inmiddels zit dit product ons zo in de ziel, dat het helemaal eigen voelt. Natuurlijk zijn we overtuigd van de kwaliteit, maar het laten proeven aan een echte, doorgewinterde wijnexpert gaat je niet in de koude kleren zitten. En dus word ik weer overspoeld door een gevoel van trots en warmte. Niet alleen de wijn, maar ook het prachtige land van mijn moeder. Het voelt als puur geluk dat we op deze manier zo gebonden blijven aan het land waar deels mijn roots liggen, mooie herinneringen, prachtige vakanties, lief en leed meegemaakt. En dat is dat gevoel dat me motiveert de wereld te veroveren met deze wijn en het verhaal dat erbij hoort. Samen met René en alle mensen om ons heen die ons verhaal verspreiden.

Een van de successen van dit jaar waar ik graag op terugkijk. Mark heeft een stuk over ons geschreven voor zijn maandelijkse column. Die krijgt hier in huis een mooi plekje.

 

vinoloog-tijdschrift-danovino                       vinoloog-mark-bergevoet-danovino

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CONTROLE * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.